Allt om bergscykling

Allt om bergscykling

Bergscykling innebär att deltagarna cyklar i terräng snarare än på vanliga vägar.

Terräng kan vara allt från berg till öken, och det finns många olika varianter av sporten där man bland annat åker downhill (nedför ett berg eller kulle) men även cross-country där utövaren cyklar genom terrängvägar på tid eller jämsides med varandra. Cyklisterna bär ofta med sig utrustning som används för att reparera cykeln vid behov med tanke på att de ofta befinner sig långt ifrån samhället. Sporten är populär i hela världen och det är inte ovanligt att entusiaster reser över landsgränser för att hitta nya spännande berg eller fjäll att cykla på. 

Sända till 1800-talet

De första bergscyklisterna går att spåra tillbaka 200 år i tiden till expeditioner och militäruppdrag där cyklarna användes som transportmetod snarare än en jakt på adrenalin. Under 1900-talet ökade intresset för terrängcykling och vissa anpassade sina cyklar för att klara tuffare underlag, även om det fortfarande skulle dröja länge innan cyklarna såg ut som de gör idag. På 1940-talet blev bergscykling en officiell sport och det första världsmästerskapet ägde rum under 50-talet. Under 70-, och 80-talet blev sporten mer igenkänd och intresset ökade hos allmänheten för de speciella cyklar som används inom sporten, vilket ledde till att fler cykelbutiker började sälja de bergsanpassade cyklarna. Idag är bergscykling en populär sport som lockar människor över hela världen, vilket kan urskiljas genom det ökade antalet orter och parker som erbjuder resepaket med fokus på bergscyklingsaktiviteter.

Flera varianter av bergscykling

Bergscykling är inte endast för de som är ute efter att bli professionella utövare, utan många idag har bergscykling som fritidsintresse där man antingen cyklar för att få en adrenalinkick eller endast för att njuta av naturen. Som tidigare nämnt finns det flera olika varianter av bergscykling som kräver olika typer av cyklar och utrustning.

Den vanligaste typen är cross-country som är en allsidig typ av bergscykling, med större fokus på nöjet av att cykla i naturen snarare än höga hastigheter och tricks. Downhill-utövare däremot söker adrenalin genom att snabbt öka ner för berg och använder ofta bilar eller liknande fordon för att transportera sig upp på berget innan de åker ner. Freestyle är en mer teknisk variant av bergscykling som lägger fokus på att hoppa och utföra trick med sina cyklar som har ett ursprung från snowboardåkare som åkte med det enda målet att åka så kreativt och stilfullt som möjligt. En annan variant är bergscyklingsorientering där kompass och GPS används för att navigera genom vildmarken.

Förberedelser gör hela skillnaden

Speciellt som nybörjare är det viktigt att lägga tillräckligt med tid på förberedelser före man tar beslutet att ge sig ut på sin första cykeltur. Ofta är banorna långt från närmaste livsmedelsbutik vilket kräver att all utrustning som kan behövas måste packas med om behovet finns. Vatten är en av de viktigaste sakerna att packa med inför färden, men annat som inte får glömmas är reparationskit för punktering, cykelglasögon och hjälm. Det kan även vara värt att investera i cykelbyxor med vaddering för att göra färden med bekväm.

Förberedelser gör hela skillnaden
Liv

Kommentarer inaktiverade.