BMX

BMX

BMX, en förkortning av det engelska Bicycle MotorCross, eller Bicycle MotorX, är en unik cykeldisciplin som uppfanns i början av 70-talet och fick stor spridning världen över under det följande årtiondet.

Under dessa decennier hade nämligen den nya fartfyllda sporten motocross slagit igenom med storstjärnor från framför allt USA. Inspirerade av dessa högtflygande förare började ungdomar i Kalifornien, som var för unga för att köra motocross, att istället cykla på liknande banor som motocrossen kördes på. En typ av cykel som man använde var den klassiska Wheelie bike, med en extra lång sadel och ett styre som liknade det på en chopper, ett riktigt drömåk för ungdomarna på 70-talet. Efter bara några år av dessa ungdomslopp hade succén spritt sig och BMX-racingen blivit ett faktum.

Explosionsartad tillväxt

Den som växte upp i Sverige på 80-talet minns säkert hur BMX-cyklarna blev ett måste, även om man själv mest cyklade i stadsmiljö. Efter att sporten fått ett erkännande i USA med en nationell organisation dröjde det inte länge innan sporten slog igenom stort i Storbritannien. Under 80-talet var några av sportens största stjärnor engelsmän, och det var också där man uppfann BMX freestyle. I freestyle kör man på olika typer av hinderbanor, i stadsmiljö eller i skateparker speciellt anpassade för BMX. Istället för att köra så snabbt som möjligt och vinna ett lopp ska man här genomföra tricks och snygga hopp för att samla poäng. Freestyle delas i sin tur upp i flatland, street, park, miniramp, vertramp och dirt. När det gäller stora tävlingar är det dock racing som gäller och sedan sommar-OS i Peking 2008 är BXM racing en OS-gren.

Explosionsartad tillväxt

BMX Racing

I Sverige var länge freestyle den mest populära varianten av BMX, men efter att BMX racing blivit en OS-sport 2008 är det framför allt denna disciplin som dominerar bland cyklisterna. Ett lopp körs på en grusad bana, med stora hopp och snäva svängar, mycket i samma stil som mountaincross vilket körs med större mountainbikes. I BMX är man dock åtta cyklister som kör samtidigt och därför kan mycket hända i varje stund. Banan är runt 350 meter lång och man kör bara ett varv, så ett lopp går ofta i ett riktigt högt tempo. En BMX-tävling består av tre kvalheat, en semifinal samt en A- och B-final så det gäller att man är på topp under samtliga tävlingar. Man tävlar dessutom i olika kategorier uppdelat på ålder, kön och skicklighet, och det finns mängder av komplexa regler gällande vad man får och inte får göra under ett lopp. Alla cyklister har självklart skydd och hjälm, och cyklarna kontrolleras noggrant både innan och efter loppen för att stävja eventuellt fusk. I allmänhet är sporten fri från skandaler och de flesta cyklister känner varandra privat eftersom sporten är relativt liten sett till deltagarantalet. När sporten först introducerades i OS stod Lettlands Maris Stromberg samt franska Anne-Caroline Chausson som guldmedaljörer och än så länge har vi inte sett några svenska medaljer i denna stora tävling.

BMX Racing
Liv

Kommentarer inaktiverade.