Cykelsport

Cykelsport

Förutom att cykling är väldigt populärt både för de som pendlar till jobbet och för de som gärna äventyrar på semestern så har också cykelsporten länge åtnjutit popularitet.

Det roliga med cykelsport är ju att det finns så många olika discipliner och att man kan använda cykeln på så många olika sätt. Idag finns det tävlingar och mästerskap i klassisk landsvägscykling, mountainbike, BMX och crosscykling, men inom dessa kategorier finns det också oändliga variationer! BMX, till exempel, innehåller både cykling i terräng, på bana eller street vilket körs i stadsmiljö. Cykelsporten lockar alltså många olika typer av människor med helt olika typer av cyklar !

Landsvägscykling och racing

Den största disciplinen av cykelsporten är definitivt landsvägscykling som körs med så kallade racercyklar. Dessa lopp har du säkert sett på TV, eller kanske även i verkligheten då cyklisterna cyklar på vanliga landsvägar, ibland i stadsmiljö och ibland på motorvägar. Dessa lopp kan både köras över en dag eller flera, och då delar man upp loppen i etapper. Linjelopp och tempolopp är också två varianter där cyklisterna antingen startar samtidigt rakt över fältet eller med olika intervaller för att undvika närkamper och kollisioner. Inom landsvägscyklingen finns kanske flest traditioner, oskrivna regler och interna termer att lära sig, då detta är en sport med många år på nacken. Då loppen ofta går i bergiga terränger över flera dagar har de olika cyklisterna ofta olika specialiteter. Om du gillar långa uppförsbackar kallas du ”klättrare”, om du hellre spurtar dig till vinsten efter en lång stund i kölvattnet är du en ”sprinter”, medan de som har uthållighet att cykla ensam i långa sträckor med kortare men brantare klättring kallas för ”puncheur”.

Landsvägscykling och racing

Mountainbike, crosscykling och BMX

Förutom landsvägscyklingen tävlar man i Sverige också i mountainbike, crosscykling samt BMX. Dessa tre discipliner är dock ännu mer mångsidiga och varierande än landsvägscyklingen, och precis som denna finns både BMX och mountainbike också med i Sommar-OS. Inom varje disciplin finns alltså olika tävlingsformer. Inom mountainbike kan man tävla i exempelvis crosscountry, enduro, freeride, downhill, trial, singlespeed och flera andra. Det som skiljer formerna åt är bland annat terräng och körstil och därmed också cykelns konstruktion. Mountainbikecyklar delas ofta upp i helstela, hardtail, heldämpade samt softtail, men finns också i mängder av varianter inom varje kategori. Faktum är att nästan samma variation förekommer inom BMX också, där man kan välja att köra på olika underlag eller typer av banor. Den vanligaste typen är dock BMX Racing där åtta cyklister kör på en specialbyggd bana, med tvära svängar, branta backar och svåra hinder. BMX Racing har ett högt tempo och är mycket underhållande för publiken som har översikt över hela banan under loppet. Crosscyklingen körs på banor av varierad terräng, där man ena stunden cyklar på asfalt eller gräs för att i nästa köra på sand, grus eller på skogsstigar. Loppen innehåller också passager där man måste gå eller springa med cykeln och därför måste man vara förberedd på allt!

Mountainbike, crosscykling och BMX
Liv

Kommentarer inaktiverade.