Cykelsportens Grand Tour

Cykelsportens Grand Tour

Att tävla i cykel är nästan lika gammalt som cykeln själv.

Trots att dagens moderna cykel, med stålram och pumpade gummidäck, inte konstruerades förrän under första halvan av 1900-talet så hölls världens första cykeltävling redan 1868. Loppet gick av stapeln i Paris, runt Saint-Cloudparken och som vinnare stod engelsmannen James Moore. Han vann också det första lopp som gick mellan två städer ett par år senare, vilket också arrangerades i Frankrike. Under detta lopp, mellan Paris och Rouen cyklade Moore 123 kilometer på 10 timmar och 40 minuter. Dagens stora cykeltävlingar går betydligt längre och betydligt fortare, men fortfarande är det framför allt Frankrike som är det stora cykellandet. Bland världens största tävlingar finns nämligen det klassiska loppet Tour de France som arrangerats varje år sedan 1903. Tillsammans med det italienska Giro D’Italia samt det spanska Vuelta a España ingår loppet i cykelsportens Grand Tour, som alla landsvägscyklister drömmer om att vinna.

Etapplopp i bergsmiljö

Gemensamt för de tre loppen är bland annat hur loppen är uppbyggda, antalet etapper samt att de genomförs framför allt i bergig terräng. Alla tre loppen består av både linjelopp där alla cyklister börjar etappen samtidigt, samt ett par etapplopp där man börjar med jämna intervaller för att förhindra krockar och snärjiga situationer. Vart och ett av loppen pågår över tre veckor, oftast med 2 vilodagar någon gång under veckorna, så att antalet etapper blir 20 stycken. Det kan också hända att en av etapperna är ett lagtempolopp vilket förändrar tävlingsschemat en aning. Förutom totalsegraren har loppen också delsegrare eller tillfälliga ledare som presterar i individuella utmaningar. Även om man inte totalt sett leder kan man exempelvis vara bäst på att bestiga bergstopparna snabbast, eller så kanske man leder poängtävlingen i spurtar. Det finns också en speciell klass för de som är under 25 år. Varje dag får de cyklister som leder de olika deltävlingarna speciella tröjor, och den som leder totalt har i Tour de France en gul tröja, i Giro D’Italia en rosa och i Vuelta a España en röd tröja.

Etapplopp i bergsmiljö

De största vinnarna

Då Tour de France är det äldsta av loppen är det många cyklisters dröm att vinna just detta. Samtidigt är Giro D’Italia klassat som det tuffaste av de tre eftersom bergen är både brantare och högre i detta lopp med toppar på över 2700 meter. Det finns ett fåtal cyklister som har vunnit alla tre tävlingarna, men ingen har gjort så under samma år. Den första att göra detta var fransmannen Jacques Anquetil, som vann touren fem gånger, girot två och vueltan en gång. Denna prestation till trots var Anquetil inte alls särskilt populär på hemmaplan, då han erkände att han bara cyklade för pengarnas skull. Under 60- och 70-talet var det dock en belgare, Edouard Louis Joseph Merckx, som skulle komma att totaldominera sporten och som än idag betraktas vara den störste av dem alla. Förutom fem segrar i Tour de France, lika många i Giro D’Italia samt en seger i Vuelta a España innehåller han dessutom en mängd etapprekord, världscupvinster och totalt 525 segrar över 1800 starter. Detta trots att han lade cykelskorna på hyllan redan som 33-åring!

De största vinnarna
Liv

Kommentarer inaktiverade.