Cykla till jobbet

Cykla till jobbet

Många har som mål att träna mer, men upplever samtidigt att de inte mer har tid att lägga på att uppnå målet. Annat i livet tar plats och att prioritera träningen läggs på hyllan.

Det finns dock en bit i livspusslet som väldigt enkelt kan transformeras från passivt stillasittande till aktiv träning – pendlingen till jobbet. Byt bort tråkig kollektivtrafik som alltsomoftast är sen eller bilkörning och långsamma köer, till att susa fram med vinden i håret och få en gratis endorfindos. Det svåraste är att ändra sina vanor och börja.

Fördelar med att välja cykeln

Så varför välja cykeln till jobbet? Att röra på sig innebär klart en hälsofördel. Man vaknar till liv ordentligt och får frisk luft i ansiktet. Att motionera utsödrar endorfiner vilket får oss att känna oss glada. Genom att vara utomhus väcks en känsla av närhet till naturen och årstidsväxlingarna. Och kom ihåg att börja lätt, man behöver inte cykla varje dag.

Tips! Vissa företag har som del av sitt arbetet med friskvård att den anställde får träna på arbetstid. Cykelturen till jobbet kan då gå att räkna in där. Det går alltså att pendla på arbetstid! Det kan fungera som en extra motivation när orken inte finns, att få lite sovmorgon och sen ta cykeln till jobbet. Prata med din arbetsgivare och se om möjligheten finns.

Förberedelser som kan hjälpa till

Innan man ger sig ut är det några saker som kan vara bra att ha koll på. Till att börja med behövs ju en cykel och en hjälm. Cykelbutiker finns både fysiskt och online, där hjälp finns för att möta just ens egna behov. Hjälm är ett måste när man cyklar och det är en bra investering för hälsan att lägga lite extra pengar på den. Reflexer är också ett måste, speciellt när höstmörkret smyger sig på. Det finns reflexer att sätta på ekrarna på cykeln, och ta på en reflexväst för att vara så säker som möjligt på att synas av andra trafikanter.

När du har cykeln klar är nästa steg att se över vart det är du ska åka. Vägen du tar med bil eller kollektivtrafik är inte alltid den bästa med cykel. Undvik att hamna på en extra omväg eller en väg som är olämplig att cykla på genom att ta fram rutten i en kartapplikation. Flera applikationer har funktionen att välja vägbeskrivning anpassad för cykel.

Sist men inte minst kan det behövas investeras i ett bra lås. Kommer cykeln behöva stå på gatan obevakat under arbetsdagen är det extra viktigt. Kanske finns möjlighet att ställa cykeln någonstans på företaget.

Ombyte och dusch

Cykelkläderna vid pendling behöver inte vara det allra senaste. Välj något som både håller värmen och som andas när man kommit igång. Det är bra att ta med ett ombyte så att man inte behöver oroa sig för att få upp pulsen och svettas. Är sträckan till jobbet kort behövs kanske inte heller ett ombyte.

Möjlighet till dusch ser olika ut från arbetsplats till arbetsplats. Kanske vet en kollega var den finns. Annars räcker en lätt avtvättning i ett handfat långt. Efter det är du redo för en ny arbetsdag på jobbet.

Liv

Kommentarer inaktiverade.