Kända cyklister

Kända cyklister

Om man ska försöka sig på att lista några av de bästa cyklisterna genom tiderna så är det svårt. Frågan blir först vilka aspekter man ska ta hänsyn till.

Det är ju ingen hemlighet att cykelsporten kantats av många doping-skandaler genom tiderna. Och det fanns en tid när vissa preparat var godkända och senare blev förbjudna. Sen finns det vissa prestationshöjande medel som är godkända i vissa länder men inte andra. Så frågan är komplex. En cykelsport helt utan någon form av dopning vore en dröm för de flesta som sysslar med cykelsport.

Strikt diet och värkande lår

Vi vill ändå nämna några av de personer som har utfört enorma prestationer som tävlingscyklister. Sportsmän som pressat sig i mål med skakande muskler och smärtor i både lår och rumpa efter många mil på svindlade vägar.Alla professionella cyklister tränar efter en riktigt tuff plan som inte bara innebär tusentals mil på cykeln utan även många, många timmar i gymmet. Lägg där till att följa en strikt diet med noga utträknade antal kolhydrater, proteiner och minimalt med fett. Man brukar säga att cykling är en av de allra mest fysiologiskt krävande sporterna eftersom det krävs såväl uthållighet som styrka, hastighet, teknik och andra färdigheter.

Lance Armstong

Oavsett om man är intresserad av cykelsport eller inte så känner man förmodligen till giganten Lance Armstrong. Den 177 centimeter långe amerikanen föddes 1971 vars imponerande karriär tyvärr slutade med en dopingskandal.Armstrong var en gång räknad som en av 2000-talets mest berömda och inflytelserika idrottare. Han var den förste amerikanen att vinna Classico San Sebastian och rankades som nummer ett på listan över cyklister i världen 1996. Inte bara andra cyklister har han vunnit över utan även kampen mot en potentiellt dödlig testikelcancer. Sjukdomen besegrades och han fortsatte med sin karriär som cyklist efter det. Mellan 1999 och 2005 vann han sju Tour de France-titlar i följd. Efter målgång i Tour de France 2005 gick han i pension men ångrade sig och återvände till tävlingsvälden några år senare. 2009 slutade han trea i Tour de France. Efter det sågs han som en hjälte. Däremot föll den bilden några år senare när amerikanska antidopingbyrån fann att han använt prestationshöjande droger. Han fråntogs inte bara sina sju Tour de France-titlar utan blev även bannad från att tävla i alla cykelevenemang, inklusive OS.

Lance Armstong

Peter Sagan

Peter Sagan är en 183 centimeter lång tävlingscyklist från Slovakien. Han började snabbt bevisa sina förmågor efter att ha tagit flera imponerande sprintar som gett honom fler poäng än någon annan cyklist. Han fortsatte sedan sin fenomenala uppgång av karriären ända till toppen. Under vägen besegrade han mer erfarna och mer kraftfulla cyklister. Det finns de som kritiserat Sagans unika stil på cykeln, en stil som ofta tillåter honom att dominera både i hastighet och kraftutmaningar. Med sin medfödda, naturliga förmåga och aldrig svikande arbetsmoral närmar sig Peter Sagan nu toppen av sin karriär och kommer sannolikt att dominera cykelvärlden i många år till framöver.

Liv

Kommentarer inaktiverade.