Köpa cykel?

Köpa cykel?

Är det dags att börja cykelpendla till jobbet eller vill du kunna ta dig fram lite snabbare i stadsmiljön än med dina två fötter? En cykel kan köra på nästan alla typer av vägar i staden, i många fall snabbare än vad både bilar, gångare och lokaltrafiken gör.

När det är dags att välja cykel hittar du direkt mycket att välja på, och det kan vara allt annat än lätt att klura ut vilken man ska välja. Även om du planerar att till största del cykla inom stadens gränser kan det vara bra med en lite grövre typ av cykel om du skulle få för dig att ge dig ut på ojämnt underlag. Det finns dessutom en mängd olika attribut att välja mellan när du ska köpa cykel. Här får du lite tips om vad du ska tänka på vid ett cykelköp!

Cykeltyper

Som med allt annat ska du först och främst noga utvärdera vad du egentligen ska ha cykeln till. Det finns så många olika typer av cyklar som alla har olika fördelar och nackdelar, beroende på vad du har tänkt att ha dem till. Den typiska vardagscykeln som stadspendlaren använder finns både för herrar och damer, med olika ramar för de olika modellerna. Egentligen spelar det inte längre någon större roll om man har en damcykel eller herrcykel eftersom den enda egentligen skillnaden är det lägre insteget i ramen. Den traditionella damcykeln, med mjukt rundad ram är bekväm att komma på och av, men blir automatiskt mer tungtrampad i backar och motvind. En sportigare modell med rakare ram är lättare att cykla även i uppförsbackar, och dessa finns både som dam- och herrmodell. Att sitta framåtlutad vid ett lägre styre gör det också lättare att få upp farten i en naturlig ställning, men vissa kan också känna att det blir obekvämt att sitta i den positionen under en längre tid. Har du inte så bråttom kan det lite högre, böjda styret vara bekvämare. En annan typ av cykel som passar sig både för stadsmiljö och cykelsemestern är hybridcykeln. Dessa är fullt utrustade med skärmar, pakethållare, lås och belysning, men är ändå lite sportigare med grövre däck och platt, lågt styre. Dessa tar sig fram på grövre underlag utan att få punkteringar lika lätt, men de rullar ändå bra på asfalt.

Cykeltyper

Tillbehör och bekvämligheter

Att ha en fast monterad korg kan vara praktiskt för att transportera lättare saker, men tyngre matkassar bör du alltid sätta på en pakethållare eller i en korg på bakhjulet. Att cykla med en korg på framstyret påverkar balansen negativt, och det kan vara särskilt klurigt i uppförsbacke. De flesta svenska cyklar har ett mindre kedjeskydd, som i första hand är designat för att dina byxor inte ska bli smutsiga när du cyklar. Håll utkik efter de cyklar som har en helt inkapslad kedja, då dessa skyddar bättre mot smuts och regn, och därmed ökar livslängden på din kedja betydligt. Sist men inte minst ska du också välja en cykel med handbroms. Det är lätt att tro att fotbromsen är bäst, men eftersom du bara kan bromsa med full kraft när ett av dina ben är positionerat längs bak i pedalvarvet är denna egentligen inte så smart. Handbromsar kan du använda med full kraft omedelbart, och frambromsar är dessutom mer effektiva än bakbromsar.

Tillbehör och bekvämligheter
Liv

Kommentarer inaktiverade.