På hoj i USA

På hoj i USA

Ridning på en motorcykel

Har du liksom jag alltid drömt om att få åka hoj runt i USA? “Fly and ride”-äventyr har aldrig varit lättare eller roligare än nu. Med så snabba och billiga flygresor är det ganska vanligt att nu flyga till en rolig destination, hyra en motorcykel och sedan bege sig iväg för att utforska.

De flesta motorcyklar för uthyrning har antingen ett bagageutrymme som redan är monterat. Annars finns det lösningar, precis som om du behöver det extra utrymmet eller din motorcykel inte har touringpack eller tillräckligt stora sadelväskor. Det finns externa pack som man köper, monterar och sedan tar med hem om man vill, när man flyger hem igen.

Ingen tycker om att försöka pressa ner saker på mycket mindre utrymme än vad som egentligen krävs och att göra det framför andra förare. En del uthyrare av hojar erbjuder säker bagageförvaring på alla platser, så att man alltid kan lämna sina större väskor hos dem under resan. De kan skicka väskorna till slutdestinationen om man avslutar resan i en annan stad eller stat.

Att packa

Den fysiska förpackningen för ett “Fly and ride”-äventyr är detsamma som alla andra motorcykeläventyr, tunga saker på botten, lättare artiklar högre upp och din kamera och dagliga artiklar på toppen. Försök att hålla vikten låg nära motorcykelns axlar. Tyngden högt upp ökar topptyngden och minskar manövrerbarheten.

Naturligtvis vill du vara helt bekväm under resan och ha allt snabbt tillgängligt på ett organiserat och effektivt sätt. Kommer fler saker att göra din åktur bättre? Så är inte alltid fallet. Om du åker solo behöver du inte ta hänsyn till din passagerares komfort. Ett kreditkort och en mobiltelefon kan vara allt du behöver och det är en fantastisk känsla att vara fri från den dagliga röran,  något som motorcykeläventyr verkligen är bra för. En påse eller ihopvikbar väska som du kan ta med till ditt hotell för övernattningar är det bästa sättet för att starta och avsluta dina dagar på vägen på ett mycket snabbare och trevligare sätt.

Acklimatisera till en ny motorcykel

Även de mest erfarna förarna behöver tid för att vänja sig till en motorcykel som skiljer sig från den som de normalt kör. Effektleverans, bromsning och hanteringsdynamik kan variera mycket mellan modeller, även av samma märke och motorcykelkategori. Dessa egenskaper förstärks ofta när cykeln är tungt lastad med en passagerare och bagage för två.

Så att lära känna cykeln du ska köra lite innan du åker på en stor resa kan vara en klok investering i din tid. Besök en lokal återförsäljare sitt på de modeller du överväger för din turné,  det kommer att finnas olika grader av bagagekapacitet och passagerarkomfort för varje cykel. Du kanske tycker att modeller har en sitthöjd som möjliggör en mer stabil anslutning när du sätter ner dina fötter.

Eller överväg att komma in en dag eller två innan din tur börjar och hyr samma modell av cykel för att köra lokalt runt din ankomststad för att se hur det går, vissa cyklar har vindrutor som kan lossas eller bytas ut för olika höjder.

Vägskyltar och annat

En av de största skillnaderna du hittar med körning i Amerika är de generellt minskade varningszonerna du får före en stoppskylt, relativt till Europa och andra platser i världen. Ofta finns det inga linjer målade på vägen, eller blinkande lampor för att varna dig om att en stoppskylt kommer. Du hittar väldigt få rondeller i Amerika, och när du stöter på en kommer det vanligtvis att vara i en mycket låg hastighetsmiljö, som centrum i en stad.

Kvällsaktiviteter

Vad gör man ensamma kvällar på nya platser då? Själv brukar jag ta en promenad både för att få alla mil ur kroppen men även för att få se omgivningen lite djupare. Sitter man på motorcykeln så kan man ju få kontakt med folk att prata med men det går ju om man promenerar. Jag brukar även kolla in om staden eller området har någon mat-specialité och då provar jag den, även om den inte känns lockande. Att så långt som möjligt undvika att ta den där saftiga, stora burgaren varje kväll är ett av mina mål. På det sättet har jag fått uppleva en massa nytt i matväg.

Om jag skulle vara för trött efter dagens körning så kan det hända att jag bara går till lokala haket och äter, det kan vara nog så bra. Jag sitter gärna där extra länge för att kanske få kontakt med någon. Blir det tråkigt har jag mobilen med och spelar, har noterat att många andra gör detsamma. Därför får jag lätt kommentarer om någon till exempel ser att jag får tre i rad i en spelmaskin eller om jag når high score i bubble saga. Ja, för tro det eller ej, amerikaner gillar det spelet! Efter att ha noterat att så många spelar det så började jag med, i kontaktsyfte. Och det funkar faktiskt, det kanske får bli mitt märkligaste tips kring att åka motorcykel ensam i USA.

Liv

Kommentarer inaktiverade.