Världens mest spektakulära cykelvägar

Världens mest spektakulära cykelvägar

Cykelsport har länge varit stort, framför allt i Europa, men även i USA, Kanada och Japan.

Här i Skandinavien är vi även väldigt bra på att använda cykeln för att vardagspendla, och fler väljer att även göra så under vinterhalvåret. På många sätt blir alltså cyklandet mer och mer populärt, men om du ännu inte ha packat tvåhjulingen för sommarsemestern ska vi ge dig några fina tips på vart du ska bege dig. Vi cykelfantaster vet att inte alla vägar lämpar sig lika bra för cykling som för bil, och det har vi upptäckt den hårda vägen. Det finns dock några riktigt fina vägar som både har klar luft, säker passage och storslagna vyer spridda över världen. Om du råkar befinna dig i något av dessa länder kan du både hyra cykel för kortare passager, eller helt enkelt lägga till sträckorna som en del av en längre cykelsemester eller resa.

Skandinaviens gömda pärlor

Många resenärer blir överväldigade när de besöker de majestätiska landskapen i norra Norge och Sverige, och man ska därtill minnas att vi är väldigt måna om att hålla rent och vårda vår natur. Detta gör att exempelvis de lappländska vägarna mot Norge är några av de bästa svenska vägarna, då de inte är för branta, men ändå bjuder på höga berg, porlande vattendrag och långa vyer utan slut. Lägg därtill att du kan ställa om kroppen och cykla under midnattssolen så kommer du vara relativt ensam på vägarna, en ännu bättre känsla! Det betydligt plattare Danmark är dock kanske ett av de mest populära länderna att cykelsemestra i. Där finns nämligen 12 000 kilometer av skyltad och uppmärkt cykelväg, där bara du som cyklar kommer synas till. Du slipper alltså dela vägen med semesterbilar och husvagnar, vilket gör att du även kan ta barnen med i en cykelvagn utan att behöva oroa dig.

Skandinaviens gömda pärlor

Frankrike, Italien och Japan

Inte så konstigt leder några andra av världens bästa cykelvägar genom den vackra franska landsbygden, de höga Dolomiterna samt mellan sex pittoreska öar i den japanska skärgården. Befinner du dig i Bourgogne kan du börja i Dijon och sedan följa Voie de Vignes, vingårdarnas väg, hela vägen till Santenay. Vägen är inte bara kantad av vingårdar och smakprov på denna dryck, men du passerar också medeltida byar, slott och kloster, kantade av vetefält och ekskog. Föredrar du höga höjder är norra Italiens Dolomiterna en av de klassiska sträckorna i Giro D’Italia – och en av de vackraste. Förbered dig på serpentinvägar, isblå laguner och panoramavyer från 2000 meters höjd. Sist men inte minns finns en av det enormt cykelvänliga Japans mest kända sträckor mellan de två städerna Imabari på Shikokou och Onomichi i Hiroshima-distriktet. Vägen kallas Shimanami Kaido och under den 7 mil långa sträckan passerar du sju broar mellan sex olika öar, alla anpassade för cyklister som duggar tätt längs med vägen. Där kan du hyra cyklar både från ändpunkterna, men också mellan stationer längs med vägen, om du känner att du vill stanna eller ta en buss. De vackra vyerna över vattendragen ackompanjeras av tempel och sevärdheter som man kan upptäcka på var och en av öarna.

Liv

Kommentarer inaktiverade.