Vintercykling

Vintercykling

Det blir alltmer populärt att cykla även vintertid. Men att inte ställa undan cykeln när det blir vinterföre betyder också att man måste finna utrustning att matcha dem kallare årstiden, både för dig själv och för cykeln.

Fördelarna med vintercykling är många, förutom att man fortsätter hålla igång kroppen så är det också bra ur miljösynpunkt.

Inte svårt alls

Många drar sig fortfarande för att cykla på vintern men det är inte så komplicerat som man kan tro. Det gäller bara att planera lite mer så att man hittar rätt utrustning, så småningom kommer det att bli lika naturligt som att byta vinterdäck på bilen.

OAvsett vilken del av landet man bor i så kan man räkna med att det är mycket, mycket kallare att cykla på vintern. Förutom kylan så kan det även vara blåsigare, blötare och slipprigt underlag av is, snö eller väta.Om man ser till samma sträcka som man cyklar på sommaren så får du räkna med att det blir betydligt mycket jobbigare vintertid på grund av underlaget.Det handlar inte bara om att klä sig varmare för vintercykling utan det handlar mer om att klä sig funktionellt. Om man enbart tänker på att klä sig varmare så kommer det både att bli klumpigt och alldeles för svettigt.

Lager med olika funktion

Istället får man tänka funktionskläder och lager-på-lager. Att klä sig i flera olika lager gör man inte enbart vid vintercykling utan vid alla typer av fysiska aktiviteter på vintern. På så vis kan du enkelt ta av eller på lager om du blir för varm eller kall, vilket är smidigt när vädret varierar mycket från dag till dag, eller till och med från timme till timme. Dessutom kan du använda samma uppsättning cykelkläder året om.Några saker är extra viktiga när man klär sig i olika lager för vintercykling. Det yttersta lagret bör vara vindtätt och kläderna närmast kroppen ska vara både varmt och kunna transportera fukt så att de inte kyler ner dig efter att ha blivit fuktiga av svett.Kläderna får heller inte vara för tajta utan man måste kunna röra sig fritt i dem. Om ärmarna är för korta så kommer det bli en glipa mellan vantar och ärmar och det är inte bra, därför bör man vara noga och kolla ärmlängden på jackan. Detsamma gäller byxorna, de får inte vara för korta. Använd helst skoöverdrag som går upp en bit på benen och täcker eventuell glipa mellan skor och byxor.

Glöm inte cykeln

Mössa under hjälmen är självklart och även där ska man se till att välja en som kan transportera fukt väl. En annan bra grej med att klä sig i olika lager är att kläderna kan användas olika årstider, det är bara att variera antalet lager beroende på väderlek. Ett tunt underställ av exempelvis ull kan du ha när helst du behöver under året.

Glöm inte cykeln

När det kommer till själva cykeln så se till att ha lysen både fram och bak samt riktigt bra vinterdäck. Dubbdäck för snö och is finns och de har en speciell gummiblandning för vinterunderlag. Bor man där det inte blir så mycket is så kan det räcka med däck med grövre mönster.

Liv

Kommentarer inaktiverade.